Albarca és un dels pobles més concorreguts de la zona nord del Priorat gràcies a la seva ubicació estratègica. És un poble de pas i hi trobem un bon nombre de rutes per dur a terme caminant i amb bicicleta. Està situat entre Prades, Ulldemolins, Siurana i Cornudella de Montsant i durant l’hivern gairebé no hi ha habitants, però a l’estiu el poble reviu i hi tornen les xerrameques a la fresca.

Des de temps ben antics, els seus pobladors hi van veure un fort potencial degut a la seva posició tant avantatjosa i idíl·lica. Tres valls són les que vertebren el terme: el barranc de la Bova, que porta a Ulldemolins, el barranc dels Enllosats, situat al nord-oest i que per tant, porta cap a Prades i el barranc de la Salanca, que s’integra a la vall principal de tot el terme de Cornudella de Montsant. La situació no podria ser millor.

El poble en sí, està situat a la carena que enllaça la Serra del Montsant, la Serra de la Llena i la Serra de Prades, a uns 825 metres d’altitud sobre el nivell del mar.

La seva població, però, no ha estat sempre tan migrada. L’origen d’Albarca és musulmà i, si ens hi fixem bé, encara queden alguns vestigis del poblament d’èpoques antigues, per exemple les tombes excavades a la roca de la Parada de la Guineu, enclavades en el que va ser una petita població medieval. Més tard, després de la reconquesta cristiana, es va desenvolupar el nucli més habitat juntament amb el castell de l’any 1182, tot i que avui en dia, en queden molt poques restes visibles.

Amb la guerra civil, molts dels habitants van marxar, i, tot i que és una bona terra pel cultiu de secà i el pasturatge, es dirigeixen a les grans ciutats per sobreviure de la post-guerra.

Albarca és un poble petit a la Serra de Montsant. La seva situació, les seves vistes, la seva història, el fan un poble encantador i digne de ser visitat.

Pin It on Pinterest