Territori

En un dels territoris més bonics i purs de Catalunya, el comprès entre Cornudella de Montsant, Siurana, Albarca i Prades, hi trobem Camins de Llegenda, un itinerari indefugible per a tots els amants de la naturalesa, la bellesa, el silenci, les aventures, la història i les llegendes; camins que serpentegen entre boscos, antiquíssims camps d’oliveres i vinyes tan profundament arrelades en remot mineral que acabarem transmutats en l’ambre d’una copa de vi.

Ens trobem a tocar de la incomparable Costa Daurada, marc emblemàtic de la mediterrània on gaudim del clima suau i benigne que ja va seduir l’Imperi Romà. És una destinació ideal per gaudir-la en família ja que tant el litoral com l’interior són rics en patrimoni cultural, històric i natural amb una gran oferta d’oci i activitats a l’aire lliure entre paisatges de gran bellesa. Cultura,  història, natura… i  gastronomia, com a vèrtex d’una terra rica i plena de vida.

Tarragona, Tárraco, antiga capital de l’Imperi Romà que amb el conjunt monumental que encara queda (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000) ens transporta dos-mil anys enrere, a una època tan esplendorosa que, només d’imaginar-ho, tot passejant per l’entramat de carrers, pel circ, per l’amfiteatre… ens sentim vestits amb túniques i recitant versos en llatí.

I si sortim de la capital i fem un salt de mil anys transitarem pel llegat medieval dels monestirs de la Ruta del Cister: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. I quasi mil anys més i passegem per l’extens patrimoni modernista de Reus, integrat a la Xarxa Europea de l’Art Noveau.

Des de la capital de la comarca del Baix Camp albirem i accedim al paratge natural de les Muntanyes de Prades, plens de sorprenents indrets que ens transmeten tranquil·litat i harmonia. És un massís que s’alça majestuós entre la Conca de Barberà i la cubeta del Priorat. Val la pena de  visitar la vila medieval de Prades des d’on es poden fer infinitat de caminades de gran bellesa.

I hem parlat de gastronomia, mediterrània en estat pur, corol·lada  per la tradició vinícola, anterior encara als romans, i que ara composen un mosaic amb cinc denominacions d’origen: Priorat, Montsant o Penedès com a exemples de més reconeixement internacional.

 

Ara som al Priorat, comarca formada per vint-i-tres municipis, amb capital a Falset. Se situa al límit Nord Oest de la serralada Prelitoral de la qual en forma part la Serra de Prades que s’obre en direcció a la serra de Llaberia separant la comarca.

És aquí on destaquen les dues denominacions d’origen de vi que donen renom al territori: la DOQ Priorat i la DO Montsant.

A Falset podem admirar encara edificis d’important interès històric com són el castell medieval, el Palau dels Comtes de Prades I el Palau dels Comtes d’Azahara. També a Falset hi podem admirar un dels cellers cooperatius modernista que l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, va construir en aquestes comarques. Un altre d’aquests cellers el trobem a Cornudella.

I més endins, ja situats als peus del majestuós Montsant, contemplem la Cartoixa d’Escaladei, que fundada el 1194 pels monjos cartoixans va ser la primera de la Península Ibèrica i va aconseguir un poder polític i econòmic considerable durant l’Edat Mitjana.

El Montsant, també parc natural, és una serra de gran simbolisme a les comarques tarragonines. La seva impactant orografia, emmurallada per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics, mostra la petjada de l’activitat humana lligada a un important patrimoni natural, que aplega una elevada diversitat biològica. És un indret ideal per a activitats de natura, senderisme, fotografia, etc.

Tots els pobles que hi ha escampats pels llocs arrecerats són interessants, però, per destacar-ne alguns punts, podem fer, per exemple,  una visita a l’interior de l’antiga mina de plom, la Mina Eugènia, a Bellmunt del Priorat, o bé els pobles de Torroja, la Morera de Montsant, la Vilella Alta i la Vilella Baixa (també anomenada la Nova York del Priorat degut als seus emblemàtics edificis que recorden, segons d’on se’ls miri, un conjunt de gratacels), la Casa dels Frares de Gratallops, Cabassers i el seu retaule gòtic de Santa Maria i Ulldemolins amb l’església renaixentista, veïna de Cornudella de Montsant, o Albarca als peus del Montsant, entre la solana i l’obaga de la muntanya, d’origen musulmà i lligat amb les llegendes i històries de Siurana, on destaca l’absis romànic de la seva església.

Cornudella de Montsant se situa al nord-est de la comarca del Priorat, a la vall del riu Siurana i és el nexe d’unió entre la Serra del Montsant i les muntanyes de Prades. I no patiu! Cornudella està protegida per les ermites de Sant Joan Petit i Sant Joan del Codolar, no cal dir-ho, situades en indrets d’inigualable bellesa.

A tocar de Cornudella podem fer una merescuda pausa, extasiar-nos amb el paisatge: la Serra del Montsant a un costat, les Muntanyes de Prades a l’altre i si alcem la vista, en un espadat impossible, el poble de Siurana. Als peus dels penya-segats hi ha el Pantà de Siurana, on podem gaudir de diverses activitats de natura. Si el temps acompanya, ens podem banyar, o podem llogar un caiac o una canoa per lliscar per les tranquil·les aigües del pantà, molt agradables per navegar i aptes per a persones de totes les edats.

I Siurana com a colofó, que es troba a l’extrem est de la Serra de Prades,  a 737 metres d’altitud sobre el nivell del mar. L’any 1961 va ser declarat “paratge pintoresc” i el 1995 Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de conjunt històric. Des de la seva alçària, les vistes són imponents, sobretot des de les restes del castell àrab al qual acompanya la llegenda del Salt de la Reina Mora. Heu de buscar les petjades a la roca que va deixar el cavall que duia l’última reina de Siurana que es va llençar al buit abans de deixar-se fer presonera pels infidels.

Pin It on Pinterest